Rosnąca popularność weganizmu
Dieta wegańska przebojem podbiła świat, a teraz podbija Polskę. Współczesne pokolenia coraz chętniej wybierają weganizm. Dla niektórych nie jest już to tylko dieta, ale filozofia, sposób na zdrowsze, szczęśliwsze życie. W ostatnich latach znacznie wzrósł popyt na produkty roślinne. Zdrową żywność można dostać już niemalże we wszystkich sklepach i marketach. W szaleńczym tempie rozwija się produkcja wegańskiej żywności i powstaje coraz więcej firm specjalizujących się w sprzedaży zdrowych produktów. Do ekologicznych upraw przekonuje się także coraz więcej rolników. Warzywa i owoce hodowane bez nawozów, mleka roślinne, sojowe pasztety czy bezmleczne lody, jogurty i sery są już niemal prawdziwym hitem.
Współzawodnictwo na rynku wegańskim
W ostatnich latach zauważyć można nieustannie zwiększającą się liczbę wegańskich knajpek, barów i restauracji. Wyrastają one jak grzyby po deszczu. Świadczyć to może o ogromnej popularności tej diety, a co za tym idzie, modzie na zdrową żywność.
Właściciele lokali gastronomicznych prześcigają się w wymyślaniu coraz nowszych sposobów na przyciągnięcie klientów. Aby osiągnąć swój cel udoskonalają menu, stawiają na produkty najlepszej jakości, zdrowe, świeże, ekologiczne. Obecnie w większości wegańskich restauracji i barów można już nie tylko smacznie i zdrowo zjeść, ale również posmakować naturalnych soków i zdrowych, ziołowych herbat.
– źródło: sklep wegański
Obecnie w menu znaleźć można nie tylko zdrowe, kolorowe sałatki, ale także wegańskie zupy, pierogi, pizze, desery, ciasta, a nawet kotlety i burgery. Niektóre lokale swoją ofertę wzbogaciły o możliwość zakupu wegańskich produktów, a inne o catering, oferując swoim klientom posiłki z dostawą do domu, firmy, biura, a nawet obsługę przyjęć. Nierzadko organizowane są także warsztaty kulinarne, podczas których uczestnicy mogą dowiedzieć się interesujących ciekawostek na temat diety wegańskiej, poznać najlepsze przepisy na najsmaczniejsze i niezwykle zdrowe posiłki, a także pod okiem najlepszych kucharzy uczestniczyć w przygotowaniu dań.
Zdrowa konkurencja?
Popularność na żywność ekologiczną ciągle rośnie, a rynek zdrowej żywności jest obecnie jednym z najszybciej rozwijających się sektorów gospodarki. Konkurencja na rynku wegańskim staje się coraz bardziej zauważalna. Okazało się bowiem, iż lokal ze zdrową żywnością może być świetnym biznesem. Jednak czy współzawodnictwo na rynku wegańskim jest zdrowe? Okazuje się, że raczej tak. Duża konkurencyjność wśród lokali tego typu jest bardzo korzystna dla klientów, którzy mogą przebierać w ofertach, wybierając ten lokal, który im najbardziej odpowiada. Dla klienta liczy się nie tylko jakość podawanych posiłków, ale także sposób, wystrój miejsca, lokalizacja (odległość od domu czy miejsca pracy), stosunek obsługi do klienta i oczywiście cena, która dzięki coraz większej konkurencyjności ulega spadkowi. Pozytywnie wpływa ona także na właścicieli restauracji i barów, gdyż motywuje ich do działania, ciągłych zmian, udoskonalania swojego biznesu.