Czym są i do czego wykorzystuje się komory chłodnicze?

2515-colstor1

Komory chłodnicze to specjalne próżniowe komory, które służą do schładzania warzyw i owoców, zaraz po zbiorach do temperatury między 2, a 4 stopniami Celsjusza. Taki sposób schładzania świetnie sprawdza się w przypadku warzyw liściastych, takich jak sałata, kapusta, szpinak, a nawet seler i pietruszka naciowa, ale także delikatnych, kruchych produktów, takich jak nas przykład grzyby, czy cięte kwiaty. Jak zatem wygląda cały proces schładzania takich produktów.

Najpierw warzywa, owoce, czy inne produkty umieszcza się w komorze, którą się zamyka. Następnie obniża się ciśnienie w otoczeniu umieszczonych produktów. Potem następuje odparowanie pary wodnej z danych produktów, które następuje poprzez specjalne pompy próżniowe w postaci gazowe. Dopiero po tych czynnościach powoli obniża się temperaturę wewnątrz, a więc w otoczeniu umieszczonych produktów. Dzięki kolejności i stopniowemu podejmowaniu działań, warzywa, owoce i grzyby nie tracą w żadnym procencie swoich właściwości oraz przede wszystkim walorów smakowych. Co ważniejsze, dzięki przechowywaniu w takiej próżniowej komorze chłodniczej produkty nie są narażone na psucie oraz gnicie.

Jakie są zatem zalety próżniowego schładzania w specjalnych komorach?

Jest ich na prawdę sporo. Po pierwsze wspomniana już wcześniej ochrona produktów przed psuciem, gniciem, ponadto chroni je przed byciem zbytnio dojrzałymi. Kolejna zaleta to czynnik ekonomiczny, a więc oszczędność energii w procesie schładzania. Przechowywanie w komorze przyczynia się oczywiście do wydłużenia okresu zdatności do spożycia produktów, oczywiście także znacznie w porównaniu do innych sposobów schładzania. Co jest z pewnością kolejnym plusem tego typu urządzenia. A co za tym idzie mniej żywności się marnuje i jest wyrzucanej, a w dzisiejszych czasach jest to bardzo ważny czynnik, bowiem ogromne ilości żywności jest marnowanej.

Próżniowe komory chłodnicze są produkowane z wysokiej jakości materiałów (zobacz przykładowe realizacje na stronie http://www.sprezarki-techem.com.pl/pl/prozniowe-komory-chlodnicze,77.htm). Cechują się niezwykłą trwałością, ogromną odpornością na wszelkie uszkodzenia mechaniczne, czy wszelkiego rodzaju chemiczne i szkodliwe środki. Oczywiście ze względu na takie cechy, komory chłodnicze służą przez wiele lat i z tego względu na prawdę warto w nie zainwestować. Wybierając takie komory próżniowe mamy możliwość wyboru ich objętości i wielkości. Oczywiście warto zwrócić uwagę, że mają one możliwość zamykania na klucz, dlatego przechowywanie w nich produktów jest również bezpieczne. Ponadto próżniowe komory chłodnicze są skonstruowane w taki sposób, że mamy dowolną możliwość montażu i demontażu ze względu na własne potrzeby. Kolejna zaleta jest taka, iż możemy ustawiać różne temperatury ze względu na zapotrzebowanie.

Komory chłodnicze świetnie sprawdzają się w mroźniach i chłodniach, czyli pomieszczeniach wymagających niskich temperatur. Idealnie nadają się do różnego rodzaju obiektów gastronomicznych restauracji, stołówek, ale także sklepów spożywczych i innych obiektów takich jak szpitale, hotele, czy inne miejsca, które wymagają przechowywanie świeżych produktów. Inwestycja w próżniowe komory chłodnicze to doskonały wybór.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *