Catering jest być może jednym z najważniejszych aspektów planowania wydarzeń biznesowych wszelkiego rodzaju. Dlatego kierownik działu gastronomicznego często przejmuje inicjatywę, aby pomóc klientom w planowaniu i realizacji specjalnych wydarzeń i innych jednodniowych programów w hotelach i innych miejscach.
A wielu ludzi, którzy lubią wybierać żywność i napoje marzy o założeniu własnej firmy cateringowej. Dobrą wiadomością jest to, że wskaźnik sukcesu firm cateringowych może być wyższy niż restauracji, ponieważ koszty ogólne są znacznie niższe – biorąc pod uwagę chociażby to, że wystarczą naczynia jednorazowe a nie zastawa wysokiej jakości, a pracownicy są potrzebni tylko na zaplanowane wydarzenia.
Oto kilka dodatkowych wskazówek dla każdego, kto chce rozpocząć działalność cateringową.
Zdobądź doświadczenie
Każdy, kto myśli, że chce zostać właścicielem firmy cateringowej, powinien najpierw pracować dla firmy cateringowej. Dobrym rozwiązaniem może być praca jako kelner dla znanego dostawcy usług żywieniowych, ponieważ zawsze szukają dobrych ludzi do pracy. Jest to również najlepszy moment, aby zdecydować, czy rozpoczęcie działalności cateringowej jest czymś, co naprawdę chcesz robić i czy rozumiesz wszystkie tajniki jakie niesie ze sobą ta specyficzna kuchnia czy też opakowania jednorazowe. Przygotuje Cię do również do uświadomienia sobie, że catering to bardzo ciężka praca z długimi godzinami na nogach.
Znajdź kuchnię do wynajęcia
Jeśli jesteś gotowy, aby rozpocząć działalność cateringową, na pewno już wiesz, że opakowania dla gastronomii i nie wystarczą i nie możesz świadczyć usług cateringowych z domowej kuchni. Musisz znaleźć licencjonowaną kuchnię cateringową w swojej okolicy i zapytać o wynajęcie pomieszczenia celem realizacji tam komercyjnej kuchni w ustalonych godzinach.
Jest to działalność podobna do każdej innej, więc musisz mieć rachunki zysków i strat za wszystko, co robisz. Upewnij się, że podsumowałeś godziny, które wykonałeś, ponieważ najlepszym sposobem, aby dowiedzieć się, czy zarabiasz pieniądze, jest podejście do tego w kontekście godzin właśnie albo tego ile wydajesz na naczynia dla gastronomii i jaki masz z tego ostatecznie zysk.
Wynajem sprzętu gastronomicznego
Nie musisz kupować wszystkiego, co jest potrzebne od razu. Najlepszą rzeczą w prowadzeniu firmy cateringowej jest to, że wszystko, czego potrzebujesz, możesz wynająć, ale upewnij się, że fakturujesz klienta za wszystkie kubki jednorazowe czy inne naczynia gastronomiczne (zobacz tutaj: http://www.ajk-opakowania.eu/sklep/kategoria.17.naczynia.jednorazowe.html), które są potrzebne do tego wydarzenia. W ten sposób, gdy organizujesz więcej wydarzeń, możesz powoli budować swój ekwipunek.
Uzyskaj ubezpieczenie biznesowe
Jak w każdym innym biznesie, musisz upewnić się, że masz ubezpieczenie. Znaczenie tego nie można lekceważyć, ponieważ czasami łatwo je przeoczyć. Musisz mieć odpowiednie zezwolenie na prowadzenie działalności i ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej, aby pokryć klienta, sprzedawców, gości lub kogokolwiek potencjalnie dotkniętego przez twoje usługi w negatywny sposób.
[TB]