Food trucki w ostatnich latach cieszą się coraz większym zainteresowaniem zarówno wśród miłośników dobrego jedzenia, jak i właścicieli biznesów gastronomicznych. Samochody z jedzeniem to dobre rozwiązanie, gdyż można zmieniać ich lokalizację w zależności od tego, gdzie aktualnie znajduje się najwięcej potencjalnych klientów.
Food trucki idealnie wkomponowały się już w krajobraz wielu turystycznych miejscowości. Zarówno nad morzem, jak i w górach w wielu turystycznych miastach możemy spotkać wozy pełne doskonałego jedzenia. W wielu miejscach w naszym kraju odbywają się również festiwale food trucków, które mają promować taki sposób jedzenia, a jednocześnie prezentują ciekawe rozwiązania i inspiracje kulinarne z różnych stron świata. Food trucki cieszą się popularnością wśród konsumentów, gdyż można w nich zjeść naprawdę smacznie, zdrowo, a przy tym na świeżym powietrzu. A latem zdecydowanie przyjemniej jest jeść pod chmurką niż w dusznym lokalu.
Dobre wyposażenie lokalu na kółkach
Food trucki pod wieloma względami są o wiele wygodniejsze w prowadzeniu niż typowe restauracje. Trzeba jednak mieć świadomość, że w rzeczywistości są to typowe kuchnie, które powinny być doskonale wyposażone. Kuchnie w food truckach muszą spełniać wszystkie normy i standardy sanitarne. Z drugiej strony, muszą mieć niewielkie gabaryty. Na całkiem małej powierzchni konieczne jest pomieszczenie dużej ilości sprzętu. Warto więc wybierać urządzenia i maszyny, które są dedykowane do samochodów z jedzeniem. Najczęściej w food trucku nie sprawdzą się te sprzęty, które zwykle wybierane są do dużych restauracji. Pełne wyposażenie kuchni w samochodzie się po prostu nie zmieści. Trzeba pamiętać, że poza urządzeniami kuchennymi w food trucku musi być sporo miejsca, aby obsługa mogła bez problemu się w nim poruszać. W niektórych food truckach wyposażenie obejmuje również to, co znajduje się na zewnątrz auta. Czasem są to niewielkie restauracje na świeżym powietrzu z ławkami i stolikami, przy których klienci mogą sobie usiąść i na spokojnie zjeść zamówione posiłki.
Urządzenia do deserów
W food truckach podawane są nie tylko różnego rodzaju posiłki obiadowe, ale również desery. W miejscowościach turystycznych, ale też w dużych miastach w wielu miejscach można spotkać food trucki, które pełnią rolę lodziarni na kółkach. Są one wyposażone w
maszyny do lodów włoskich i inne sprzęty, które ułatwiają szybkie przygotowanie zimnych deserów. Lody w takim food trucku są doskonałe w smaku, mają wiele opcji do wyboru, można je kupić szybko, bez czekania na stolik czy w kolejkach, jak ma to miejsce w zwykłych kawiarniach czy lodziarniach. Food truck może przynieść całkiem spore dochody właścicielowi biznesu, ale musi on pamiętać o tym, by na każdym etapie dbać o najwyższą jakość produktów, urządzeń oraz obsługi. Klienci bowiem zwracają uwagę na jakość nawet wtedy, gdy za konkretne produkty czy usługi muszą zapłacić nieco więcej.