Profesjonalna kuchnia potrzebuje zespołu kucharzy o różnym poziomie doświadczenia, umiejętności i odpowiedzialności, którzy współpracują przy przygotowywaniu wysokiej jakości potraw. Stroje szefa kuchni zostały zaprojektowane tak, aby sprostać temu samemu poziomowi profesjonalizmu dzięki funkcjom, które promują wygodę i bezpieczeństwo. Te informacje mogą pomóc Ci lepiej zrozumieć różne typy szefów kuchni, a także składniki, z których składa się strój szefa kuchni.
Hierarchia kuchni
Liderem zespołu kuchennego jest szef kuchni, który jest odpowiedzialny za nadzorowanie wszystkich aspektów kuchni. Pod szefem kuchni jest kolejny szef kuchni, znany również jako sous chef. Oprócz szefów kuchni i zastępów szefów kuchni są inni specjalni szefowie kuchni, tacy jak kucharz, kucharz przy wydawaniu posiłków oraz kucharze ryb, warzyw, mięsa, smażalni i spiżarni. Kucharz liniowy to stanowisko podstawowe, na którym prawie każdy inny szef kuchni zaczyna pracę w kuchni. Nie każda restauracja ma tak zróżnicowany lub duży zespół, może też mieć cukiernika, którego różne szkolenia kulinarne koncentrują się na deserach i pieczywie.
Strój zawodowy
Biel szefów kuchni nadal jest standardem, jeśli chodzi o strój kuchenny, ponieważ symbolizuje czystość i profesjonalizm. Typowy uniform kucharski zawiera elementy takie jak:
• Fartuch,
• Bluza kucharska,
• Spodnie,
• Koszulka,
• Nakrycie głowy.
Podczas przygotowywania potraw szefowie kuchni są zależni od swoich uniformów, które mają je chronić ich przed oparzeniami, skaleczeniami i rozlaniem. Stroje szefa kuchni można dostosować według roli w kuchni, a także w restauracji.
Kupić czy wynająć?
Będziesz cieszyć się wieloma korzyściami, jeśli będziesz wynajmować uniformu pracownicze dla personelu restauracji. Masz możliwość dopasowania odzieży do każdego pracownika, która najlepiej pasuje do jego stanowiska, bez konieczności dokonywania regularnych zakupów. Możesz również profesjonalnie wyprać wypożyczoną odzież i wymienić ją w miarę zużycia. Wynajem uniformów pracowniczych zapewnia wszystkim pracownikom restauracji ten sam ogólny wygląd, co z kolei nadaje lokalowi spójny, spójny wygląd w oczach klientów. Styl i kolor mają znaczenie w tym, co noszą Twoi pracownicy, więc skorzystaj z tego przewodnika, aby wybrać najlepszą profesjonalną odzież dla swojego personelu.
Jak wybrać najlepszy strój dla kucharza?
W razie wątpliwości wybierz kolor biały dla personelu restauracji jako główny odcień. Biały to uniwersalny odcień odzieży roboczej, który reprezentuje czysty i profesjonalny ton. Białe koszule można wybrać dla wszystkich pracowników, aby stworzyć jednolity wygląd całej załogi, od kelnerów po kucharzy. Jeśli zdecydujesz się, aby każdy dział miał inny odcień, możesz to zrobić, wybierając kolory, które dobrze pasują do motywu restauracji. Użyj logo restauracji lub aktualnego wystroju, aby pomóc Ci wybrać odpowiedni kolor koszul i fartuchów dla swojej załogi (czarny jest powszechnym kolorem fartucha, ponieważ lepiej ukrywa zgniecenia i plamy niż biały lub inne jaśniejsze odcienie).