Podobnie jak wiele innych zawodów związanych z hotelarstwem czy gastronomią, barman to praca, która wymaga od osoby pewnych cech, by dobrze się dopasować. Bez tych cech może to być zły pomysł na zawód.
Jeśli wiesz, jakie są oczekiwania personelu i czego można oczekiwać w środowisku barmańskim, pomoże Ci to przygotować się do tej pracy. Niezależnie od tego, czy zamierzasz pracować barman jako środek krótkoterminowego zatrudnienia, czy planujesz karierę, oto kilka rzeczy, o których warto wiedzieć, zanim zostaniesz barmanem. Jeśli natomiast szukasz pomysłu na nowe drinki i koktajle – koniecznie zajrzyj na:
Przed zdecydowaniem się na pracę barmana – weź pod uwagę następujące informacje.
1. Barman jest zajęciem intensywnym społecznie.
Aby pomyślnie rozpocząć pracę jako barman, musisz nauczyć się sztuki uprzejmości. Proste czyny lub gesty, takie jak uśmiech, okazywanie entuzjazmu, witanie klientów i dziękowanie za ich zainteresowanie, mogą wywrzeć trwałe, pozytywne wrażenie.
2. Od barmana wymaga się niewzruszonego pozytywnego nastawienia.
Niezbędne jest konsekwentnie pozytywne nastawienie, niezależnie od tego, jak okropny może być dzień. Podobnie, musisz zachować pozytywne nastawienie, gdy masz do czynienia z wędrownymi i czasami pijanymi klientami.
3. Ustalanie granic jest nieodłącznie częścią twoich obowiązków.
Kluczowe znaczenie mają kwalifikacje barmańskie i umiejętność rozeznania. Rozeznanie pomoże ci ustalić limity, które zapewnią Tobie i Twoim klientom bezpieczeństwo. Na przykład musisz ustalić granice społeczne, takie jak powstrzymanie się od romantycznego angażowania się w relacje z klientami, powstrzymanie się od picia alkoholu w pracy lub powstrzymanie się od ujawnienia gościom szczegółowych informacji o sobie. Podobnie, chociaż chcesz być serdeczny, nie chcesz być zbyt miły.
4. Dobra pamięć jest jednym z kluczy do sukcesu.
Dobra pamięć jest wyraźną zaletą w barmaństwie. Liczba ważnych rzeczy, o których barmani powinni wiedzieć, może wydawać się powtarzalna, ale ma kluczowe znaczenie. Od przechowywania wielu zamówień na napoje i kojarzenia drinków po twarze po przywoływanie mieszanek drinków i zapamiętywanie preferowanych drinków i nazwisk stałych bywalców, dobra pamięć pomoże ci utrzymać porządek w sprzyjającym tempie.
5. Czystość jest sprzymierzeńcem.
Utrzymanie higienicznego miejsca pracy jest warunkiem wstępnym każdej firmy, która serwuje jedzenie i napoje. Goście dbają o higienę i większość nie wróci, jeśli twój bar jest nieuporządkowany. Brudne ręczniki barowe, brzydkie rozlane napoje, brudne dłonie, mętne szklanki i resztki jedzenia nie są dozwolone.
6. Przygotuj się do trudnej pracy trwającej wiele godzin.
Barmani zwykle pracują całą noc i śpią przez cały dzień – no jedynie praca w Las Vegas może być wyjątkiem, ponieważ wiele barów jest otwartych przez całą dobę. W przeciwnym razie prawdopodobnie będziesz na nogach do świtu, jeśli będziesz pracować w aktywnym miejscu. W szczególności zmiany pracy barmańskiej różnią się w zależności od przepisów dotyczących spożywania alkoholu.