To, co znajduje się na co dzień na naszych talerzach, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, kondycję i dobre samopoczucie. Osoby, które odżywiają się niezdrowo, borykają się z wieloma dolegliwościami. Co więcej, warto również pamiętać, że wiele chorób można leczyć lub łagodzić ich dolegliwości za pomocą odpowiednio dobranej diety.
Zdrowa dieta powinna być przede wszystkim pełnowartościowa, a więc dostarczać nam wszystkich niezbędnych składników mineralnych, substancji odżywczych, witamin i innych elementów. Jeśli będziemy ograniczać nadmiernie któreś składniki pokarmowe, może się więc to okazać nie do końca właściwe dla naszego zdrowia. Planując dobrą dietę, warto zwrócić uwagę na nasze dotychczasowe nawyki żywieniowe, które często bardzo odbiegają od zdrowego stylu życia.
Jakie nawyki żywieniowe źle wpływają na zdrowie?
Wśród negatywnych nawyków żywieniowych, które nie działają korzystnie na nasze zdrowie, warto wymienić przede wszystkim zamiłowanie do niezdrowych przekąsek. Batoniki, ciasteczka, chipsy i inne przegryzki, choć są bardzo kuszące, nie są dobrym pomysłem na zdrowy posiłek. Zawierają nie tylko dużo cukru, ale również przeróżnych konserwantów. Warto zamienić je na zdrowsze przekąski, które będą dobrze wpływały na stan naszego organizmu. Nie jest również dobrym sposobem nieregularne odżywianie. Wiele osób zapomina o śniadaniu lub z braku czasu o poranku pije jedynie kawę. Tymczasem to właśnie śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i powinno być spożywane na spokojnie i z celebrowaniem chwili. Jeśli zapominamy o śniadaniu, a w ciągu dnia jemy raczej nieregularnie, możemy mieć pewność, że wieczorami będziemy nadrabiać. A jedzenie na noc nie jest dobre ani dla naszego układu pokarmowego, ani dla wagi. Zwracajmy też uwagę na to, co pijemy. Niewskazany jest nadmiar kawy, gdyż może wypłukiwać z organizmu wiele ważnych mikroelementów. Unikajmy również słodzonych, gazowanych napojów, które wbrew pozorom, wcale nie nawadniają organizmu i nie gaszą pragnienia tak, jak nam się wydaje.
Odżywianie w leczeniu chorób
Prawidłowe odżywianie ma również spore znaczenie jako wspomaganie leczenia wielu chorób, nie tylko metabolicznych. Jedzenie jest ważne w cukrzycy, nadciśnieniu, miażdżycy czy problemach z cholesterolem. Zmiana diety przyda się również w niektórych chorobach skóry oraz dolegliwościach związanych z układem odpornościowym. Warto sprawdzić, czego nie lubi łuszczyca, jakie odżywianie chroni nas przed osteoporozą, co jest ważne w wieku dojrzałym, żeby na długo zachować młodość i zdrowie. Wykształcenie w sobie nowych nawyków żywieniowych nie jest proste, często wymaga czasu, wysiłku, rezygnacji z wielu produktów, do których jesteśmy na co dzień przyzwyczajeni. Jednak w ujęciu długoterminowym zmiana diety na zdrowszą może wpłynąć jedynie korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu, kondycję oraz dobre samopoczucie.