Piekarnie to w naszym kraju bardzo dobry interes. Cukiernie tak samo. Bowiem nigdy u nas nie brakuje amatorów dobrych ciast, wypieków. Jednak oczywiście jak w każdym innym interesie i tutaj konieczne jest to by zainwestować niemało pieniędzy w sprzęt na początkowym etapie. Zawsze niezmiennie wierząc, że prędzej czy później sumka ta się wróci i to nawiązką. Jeśli chodzi o cukiernię obowiązkowym urządzeniem numer jeden są zdecydowanie automaty do ciastek, dzięki którym to faktycznie można szybko i efektywnie odpowiadać na potrzeby dzisiejszego rynku.
Automatyzacja produkcji
Dzięki takim automatom produkcja drobnych wyrobów z ciasta różnego rodzaju – od kruchego, półkruchego aż do biszkoptowego faktycznie wejdzie na wyższy obrót, a więc przyniesie większe dochody. Nie bez znaczenia również zarówno w piekarniach, jak i cukierniach są zlewozmywaki i dozowniki wody (zobacz przykłady: www.zlewozmywak.pl). To dzięki nim można faktycznie zadbać o higienę w miejscu pracy, jak również możliwe jest dozowanie wody oraz mieszanie ciepłej i zimnej w odpowiednich ilościach. Dzięki temu zawsze ma się gwarancję posiadania na wylocie wody o zadanej temperaturze, której w danym momencie oczekujemy i potrzebujemy.
Dzielarki, zaokląglarki, bułczarki…
Kolejnym ważnym urządzeniem obowiązkowym w piekarniach i cukierniach są z całą pewnością dzielarki ciasta, jak sama nazwa wskazuje to właśnie dzięki nim możliwe jest dzielenie ciasta na porcje, które są nam potrzebne. W podobnej konwencji utrzymane są też dzielarko – zaokrąglarki inaczej zwane bułczarkami, one jednak oprócz tego że dzielą ciasto na porcje to jeszcze odpowiadają za zadanie, jakim jest dzielenie i zaokrąglanie ciasta na bułki – czy nawet pączki. Następne urządzenia to komory i agregaty garownicze. Do czego służą? Jest to nic innego jak komory służące do wstępnego rozrostu a więc i fermentacji ciasta.
Niezbędne i nieco drogie. Bardziej znanym urządzeniem, z którego korzysta się w takim miejscu jest krajalnica pieczywa – oczywiście jej zadaniem jest automatyczne i stołowe krojenie pieczywa na odpowiednie, zaplanowane kawałki. Nieco mniej znane być może są miesiarki spiralne. Jeśli o nie chodzi to odpowiadają one za mieszanie różnych składników, wszystko po to by w efekcie móc otrzymać dokładnie takie ciasta piekarnicze, jakie przewiduje obrana receptura.
Piece cyklotermincze
Idąc dalej mamy piece cyklotermiczne – można je dostać w różnych wersjach 4, 5, a nawet 6-komorowych. Mogą też mieć bardzo różne powierzchnie wypieku – możesz wybrać takie od 8,5 do 32 m2 w zależności od tego, jakie potrzeby ma Twoja piekarnia, cukiernia bądź piekarnio-cukiernia. Co dalej musi się tam znaleźć? Z całą pewnością piece konwekcyjne, bowiem to właśnie one odpowiadają w głównej mierze za wypiek wyrobów cukierniczych, ale także drobnego pieczywa.
Niektóre piekarnie stosują je w formie podstawowego pieca, dla innych jest to po prostu piec pomocniczy. Niezbędne także w tej branży okazują się piece modułowe. Dzięki nim można stosować różnorodne tace i to w naprawdę różnych ilościach. Dzięki nim zapewniasz swojej piekarni bardzo szerokie możliwości – możesz nie tylko piec chleb, bułki, czy ciasta, ale nawet różnego rodzaju produkty gastronomiczne.
Piece obrotowe
Bardzo mogą się przydać także i piece obrotowe, są to zwyczajnie uniwersalne piece które można z powodzeniem stosować do wszystkich rodzajów wypieków od zwykłego, powszedniego chleba do bardziej wymyślnego, w różnych formach. Nadaje się to również do bułek czy jakichkolwiek wyrobów cukierniczych. W Twoje piekarni bądź cukierni nie może też zabraknąć przesiewacza mąki – oczywiście odpowiedzialnego przede wszystkim za przesiewanie mąki, ale też jej napowietrzanie.
Te przesiewacze nadają się także w odniesieniu do suchej bułki. A może chcesz być specjalistą od rogali i paluchów? W takim razie postaw na rogalikarki, które będą niezastąpioną pomocą jeśli chodzi o wałkowanie i zawijanie kęsów ciasta. Możesz w nich także formować ciasto pszenne. A co powiesz na pączki? Jeśli i je chcesz mieć w swojej ofercie musisz też zainwestować w smażalniki pączków.
To wciąż tylko garstka urządzeń, które mogą i muszą znaleźć się w piekarni bądź cukierni.
Blachy wypiekowe, palniki, wózki piekarnicze, schładzacze wody, aparaty wsadowe itd. itd. Jest tego sporo 🙂 I warto dobrze wybrać, bo ten kto się myli płaci dwa razy – to niestety prawda. Sprawdziliśmy na samych sobie. Teraz mamy sprzęty od Guztech http://www.sklep.guztech.com.pl/index.php?osCsid=4ar32q28kh9u8nvft3ktqpvl55 i to już jest jakość na lata, pracujemy na nich dwa lata i są solidne.
A jak transportujecie gorące pieczywo z pieców na sklep? Myślę, czy by nie zainwestować w przenośniki taśmowe pionowe. Fajna rzecz tylko nie wiem czy dotacja z UE na to chwyci :/