Prawidłowe znakowanie żywności to bardzo ważna sprawa ze względu na bezpieczeństwo i zdrowie konsumentów. Prawo w tym zakresie ostatnio uległo zmianom. Miały one na celu poprawić i ułatwić dostęp do wszystkich ważnych – z punktu widzenia konsumenta – informacji.
Zgodnie z aktualnymi wytycznymi dotyczącymi znakowania żywności na opakowaniu powinny się znaleźć poniższe dane:
- nazwa produktu,
- nazwa i adres producenta produktu,
- kraj lub miejsce pochodzenia produktu,
- skład produktu- warto zwrócić uwagę, że wśród składników należy wyróżnić te, które mogą wywoływać reakcje nietolerancji oraz alergie. Dobrą praktyką jest także podawanie informacji o śladowej ilości składników, którymi produkt mógł zostać zanieczyszczony np. z sąsiedniej linii produkcyjnej,
- informacja o wartościach odżywczych: zawartość węglowodanów (w tym cukrów prostych), białek, tłuszczu oraz soli- są one najczęściej podawane na 100g produktu lub 1 sugerowaną porcję, a także przeliczane procentowo na pokrycie dziennego zapotrzebowania przeciętnej osoby. Dobrą praktyką jest podawanie również zawartości błonnika, witamin, minerałów oraz innych ważnych składników w produkcie,
- sposób przechowywania produktu,
- termin przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości,
- ilość netto produktu,
- instrukcja użycia, w przypadku gdy w razie braku takiej instrukcji odpowiednie użycie danego produktu spożywczego byłoby utrudnione,
- napoje o zawartości alkoholu powyżej 1,2% objętościowo, muszą też mieść informację o rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu,
- certyfikaty, znaki np. symbol produktów ekologicznych.
Wszystkie te elementy muszą się znaleźć na opakowaniu lub być dostępne dla klienta np. w piekarniach często dostępny jest wydruk dotyczący wszystkich wyrobów. Ważny jest także sposób przedstawienia tych informacji. Czcionka powinna być prosta i wyraźna, a litery nie mniejsze niż 1,2 mm. Dzięki temu etykieta jest czytelna i informacje na niej zawarte są użyteczne dla klientów. Aby dowiedzieć się więcej o aktualnych wymogach dotyczących znakowania żywności warto wziąć udział w tym szkoleniu: http://www.szkolenia.bureauveritas.pl/tematy-szkolen/zywnosc/znakowanie-produktow-spozywczych/