Czego nie znosi pęcherzyk żółciowy
Pęcherzyk żółciowy warszawa jest narządem, który stanowczo nie znosi spożywania w dużej ilości żywności wysoko przetworzonej, dań fast food, złego trybu życia, gwałtownego chudnięcia, otyłości. Najczęstsze jednostki chorobowe z jakimi może być powiązany pęcherzyk żółciowy warszawa to kamica żółciowa. Najprościej mówiąc mamy z nią do czynienia wówczas, kiedy dochodzi do zamknięcia dróg żółciowych przez stałe masy cholesterolu lub pigmenty żółciowe. Częściej obserwuje się zachorowania wśród kobiet, to właśnie one spełniając kilka kryteriów posiadają kamienie w woreczku. Zazwyczaj są one po czterdziestce i otyłe, z niewłaściwym poziomem cholesterolu. Kamienie można rozpuszczać niektórymi lekami, jednak w momencie kiedy mamy do czynienia z uporczywymi atakami kolki, to właściwym ruchem jest zabieg chirurgiczny, w więc usunięcie woreczka, z postanowieniem przewodu żółciowego. Inną jednostką chorobową pęcherzyka może być jego zapalenie prowadzące nawet do ropniaka, powstawanie w nim polipów lub przerostów. Jednak najgorszym rozpoznaniem może być rak pęcherzyka żółciowego. Jest to o tyle niebezpieczne, ponieważ rak ten jest bardzo trudny do rozpoznania we wczesnym stadium i wykrywa się go zwykle w fazie, kiedy jest już bardzo zaawansowany.
Kiedy udać się do lekarza
Aby zapobiec chorobom pęcherzyka należy zawsze jak najszybciej skontaktować się z lekarzem. Charakterystyczne objawy to przerywany ból w okolicy górnej partii jamy brzusznej, promieniujący aż do pleców lub nudności czy wymioty. Mogą także wystąpić zmiany w kolorze moczu czy stolca, a nawet gorączka. Wszystkie te objawy skłaniają pacjenta do jak najszybszego kontaktu z lekarzem chirurgiem i ostrym dyżurem, ponieważ mogą sygnalizować ostre zapalenie woreczka żółciowego i wówczas wymagane jest przeprowadzenie operacji. Zbieg ten jest wykonywany w znieczulani i trwa zazwyczaj od jednej godziny, jeżeli nie wystąpią komplikacje. Po tak radykalnym leczeniu pęcherzyka żółciowego należy przestrzegać odpowiedniej diety ubogiej w tłuszcze a bogatej w węglowodany, przygotowywanie posiłków gotowanych a nie smażonych i nie za bardzo obfitych.