Dzisiejsze perfumy są w większości połączeniem składników zaczerpniętych z natury – lub inspirowanych naturą – wraz z substancjami syntetycznymi (składnikami wytworzonymi przez człowieka), które są używane do przedłużania ich trwałości.
W sieci możesz przeczytać o dosłownie setkach różnych elementów perfum, które są obecnie używane. Przygotowaliśmy opis kilku z nich – zachęcamy do inspirującej lektury, dzięki której będziesz wiedzieć, czego szukać, gdy znów kolejna perfumeria online będzie przez Ciebie rozkładana na czynniki pierwsze celem znalezienia nowego ulubionego zapachu.
Zapach #1 Grenadyna
Co robi ten lepki, jasnoczerwony syrop w butelce perfum? Dodając go do koktajlu składników perfum, można uzyskać zapach cytrusowej, cierpko-słodkiej owocowości. Oczywiście to nie jest sama grenadyna – która jest zrobiona z soku z granatów, soku wiśniowego i cukru – której używają perfumiarze: nuta grenadyny jest generalnie syntetyczna. Ale – podobnie jak prawdziwy koktajl – dodaje zapachom letniego klimatu.
Zapach #2 Frezja
Mimo wszelkich starań perfumiarze nigdy nie byli w stanie uchwycić zapachu frezji. Jak wyjaśnia perfumiarz Alienor Massenet: „Frezja w perfumerii to wyimaginowana rekonstytucja – ale zapach jest wspaniały”. A więc: jest wytwarzana syntetycznie, dodając nutę zielonej słodyczy – i lekkości – do kreacji zapachowych. Frezja doskonale komponuje się z konwalią, piwonią, magnolią, ale rzadko jest błyszczącą gwiazdą samych perfum.
Zapach #3 Irys
Irys nadawał słodycz perfumom od wieków – już w starożytnym Rzymie i Grecji, a może nawet wcześniej. Wtedy robiono z niego pudry do włosów i twarzy, umieszczano w pomandrach i stanowiło to podstawę przepysznych perfumowanych saszetek do noszenia na ciele. Irys od dawna jest także symbolem majestatu i mocy. Najbardziej poszukiwany rodzaj irysa pochodzi z odmiany Iris pallida, która kwitnie w cieple Morza Śródziemnego. Irys florencki spełnia również wymagania perfumiarzy.
Zapach #4 Jabłko
Jabłka były częścią tworzenia zapachów już w średniowiecznej erze arabskiej perfumerii. Używa się nie tylko owoców: kwiat jabłoni nadaje zapachom delikatne, kwiatowe powietrze – a ostatnio pojawiła się tendencja do używania czegoś, co nazywa się nutą jabłoni – w rzeczywistości jest to syntetyczny, fantazyjny składnik, który zapewnia owocowo-drzewny charakter. Wzrost popularności zapachów owocowo-kwiatowych sprawił, że jabłko znalazło się na topie.
Zapach #5 Jeżyny
Soczyste, ostre, cierpkie: w zależności od tego, kiedy zostały zebrane, jeżyny (przy okazji nie jagody, ale owoce) mogą być soczyste i słodkie lub lekko kwaśne. Jeżyny można było już dawno znaleźć w owocowo-kwiatowych kompozycjach, odkąd ta kategoria zapachów stała się tak popularna, ale ich cierpkość może również sięgać krawędzi słodyczy: sprytni perfumiarze rejestrują różne etapy dojrzałości w kreacjach perfum. Wielu z nas jest zaznajomionych ze zbieraniem jeżyn: oplatają niezliczone żywopłoty, idealnie nadając się do deserów, dżemów, galaretek, a nawet domowego wina. Teraz jest też cały zbiór zapachów z jeżynowymi girlandami w perfumach!